Bezoek monumenten in de regio tijdens de Open Monumentendagen

| Sandra Hakkens

Zaterdag 10 en zondag 11 september staan in het teken van Open Monumentendag. Tijdens dit weekend kun je bij verschillende cultuurhistorische gebouwen een kijkje nemen. Een aantal openen hun deuren en er worden rondleidingen gegeven. Wij ontwikkelden twee fietsroutes rondom deze gebouwen. 

 

Kerk Knegsel

Open Monumentendagen  

Open Monumentendagen is een jaarlijks terugkerend weekend in de tweede week van september. Duizenden historische monumenten én musea zijn deze dagen voor iedereen gratis toegankelijk. Deze dagen zijn in het leven geroepen om mensen bewust te maken van historisch cultureel erfgoed. Zo hoopt men de interesse in onze geschiedenis aan te wakkeren en het besef te laten groeien dat het belangrijk is om deze monumenten te behouden.  

Monumenten in de regio 

Onze regio kent een rijke historie. Kerken en kapellen, woonhuizen en andere monumenten herinneren aan lang vervlogen tijden en kennen allemaal hun eigen verhaal. Deze verhalen zijn vaak wel opgeschreven en terug te vinden, maar tijdens de Open Monumentendagen geven vrijwilligers, die het monument een warm hart toedragen, rondleidingen en ze beantwoorden graag je vragen. Zo kun je de verhalen op dat moment echt beleven én meer te weten komen over de geschiedenis.  

Kempenmuseum  

In het Kempenmuseum is tot en met 11 september de tentoonstelling ‘Op eenzame hoogte te zien’, over alleenstaande middeleeuwse kerktorens. Aquarellen van Cees Kraayvanger als ook oude ansichten en tekeningen laten je door de ogen van je (voor)ouders kijken naar de ontwikkeling van deze bijzondere bouwwerken.

Op deze laatste dag kun je het museum gratis bezoeken. Harmonie De Kempen verzorgt tweemaal een mooi optreden. Na een bezoek aan dit museum is het leuk om één van onze routes te fietsen.  

Fietsroutes langs historie

We ontwikkelden twee fietsroutes waarbij je stilstaat bij diverse monumenten in de regio.  De route ‘Op eenzame hoogte’, gebaseerd op de tentoonstelling in het museum, voert je langs vijf eenzame middeleeuwse kerktorens, namelijk die van Duizel, Steensel, Hoogeloon, Bladel en Luyksgestel. Deze route is 65 kilometer lang maar kan worden ingekort waarbij je de toren van Luyksgestel overslaat. Bij de 'Monumentenroute', die zo’n 33 kilometer lang is, stap je af bij verschillende monumenten, variërend van kerken en kapellen tot een watermolen én een verrassende steen.  

De routes vind je hier, je kunt er natuurlijk ook naar vragen bij ons informatiepunt. 

Welke monumenten kun je bezoeken?  

Tijdens de Open Monumentendagen zijn in onze regio zover ons bekend onderstaande monumenten geopend. Er worden rondleidingen gegeven, zonder afspraak. Je kunt dus gerust binnenlopen.   

De Jacobusmolen Vessem. Geopend op zaterdag tussen 11.00 - 16.00 uur. Er wordt van alles georganiseerd voor kinderen: pannenkoeken bakken, een klimmuur, granen scheppen. Er is koffie, thee en frisdrank. 

Sint Lucia toren Steensel. Geopend op zaterdag en zondag tussen 12.00 - 15.00 uur. Gidsen geven rondleidingen. Kerkdreef Steensel.

Sint Pancratiustoren Hoogeloon. Geopend op zaterdag en zondag tussen 12.00 -15.00 uur. Onder begeleiding van een gids kun je naar de klokken klimmen. Er is ook documentatie aanwezig. 

De toren van St. Jan de Doper Duizel. Geopend op zondag tussen 12.00 - 15.00 uur. Er worden rondleidingen gegeven in en rond de toren. Oude Kerkstraat Duizel.  

Het Duysels Huys in Duizel. Dit is de voormalige Sint Janskerk. Geopend op zondag tussen 12.00 - 15.00 uur. Gidsen beantwoorden graag je vragen over de kerk en het interieur. Ook kunnen ze precies vertellen wat de nieuwe bestemming van het gebouw is. Smitseind 38 Duizel.  

Toren van Bladel. Een vrijwilliger geeft rondleidingen. Geopend op zondag tussen 13.00 -17.00 uur. Sniederslaan 46 Bladel.  

De Lambertuskerk Vessem. Geopend op zondag van 14.00 - 16.00 uur. Er zijn gidsen aanwezig en er ligt informatie op papier. Servatiusstraat 8 Vessem. 

De Sint Willibrorduskerk Wintelre. Geopend op zondag tussen 13.00 - 17.00 uur. Er is iemand aanwezig die graag je vragen beantwoordt. Er ligt ook informatie op papier.  

Kempenmuseum De Acht Zaligheden Eersel. Zondag in het kader van Open Monumentendag met gratis toegang. Geopend tussen 10.00 - 17.00 uur. Dit is de laatste dag dat je de tentoonstelling 'Op eenzame hoogte' kunt bezoeken. Met een optreden van Muziekvereniging De Goede Hoop.