Lekkerr eten of snacken.. - Het is maar net waar je zin in hebt!

  • Restaurant Lekkerr

    Restaurant Lekkerr is een locatie waar iedereen zich welkom voelt om verrassend lekker te eten, gezellig te drinken en uitbundig te feesten. Hier vind je een totaalconcept waar iedereen welkom is om samen een gezellig avondje uit te beleven. Bij Lekkerr kun je lekkerr eten, lekkerr drinken én lekkerr feesten! Het perfecte recept om een avond op en top te genieten in de Brabantse Kempen.

  • Cafetaria 't Pierke

    Tijdens het gezellige carnaval in Brabant
    heet dit dorp: 'Pieregat'. Het is dan ook niet gek dat de cafetaria in dit pittoreske dorpje hiernaar vernoemd is.
    Bij Cafetaria 't Pierke kun je terecht voor
    de lekkerste verse friet, een ruim assortiment snacks
    en verrukkelijke burgers én schotels.

Het Wonder van de Steenselse Pier!

Lang geleden, toen dieren nog spraken, liet een reiger per ongeluk een gigantische pier vallen boven het dorp Steensel. En niet zomaar een pier! Deze pier viel recht in de teil met wijwater van de Pastoor. Iedereen was in rep en roer! Een duivels wezen? Een teken van een andere planeet? De Pastoor, vol geloof, beschermde de pier en zo belandde hij in het 'mozegat' (een slootje voor afwaswater) van de pastorie. Door de restjes van Pastoor's vette maaltijden groeide de pier uit tot een waar monster, zo groot dat hij aan de kerk geketend moest worden! Eeuwen verstreken, tot de Tweede Wereldoorlog uitbrak. Hongerig besloot het dorp de pier te slachten, en wat een feestmaal was dat! Heel Steensel, en zelfs de omliggende dorpen, genoten van het vlees van de pier. Het bracht zelfs de hele regio samen in vriendschap! Maar het verhaal eindigde niet daar! Een klein stukje van de pier overleefde en groeide opnieuw uit. Hoewel men in 1962 probeerde hem te verbranden, ontsnapte de pier. Tot op de dag van vandaag leeft hij verborgen in de pastorietuin van Steensel. Luister maar eens goed als het donker wordt; misschien hoor je het geritsel of zelfs het gerinkel van zijn oude ketting… Dit verhaal is de reden dat Steensel ook wel 'Pieregat' genoemd wordt, of waarom er een specifiek 'Stinsels Pierebier' gebrouwen is! 

  

Een stukje geschiedenis - De bende van Steensel bestond uit 5 mannen: Joost de Roij, Heyn Coenen, Piet Smolders, Bartel Smolders en Coob van de Weijer.

Bende van Stinsel

In het begin van de 19de eeuw werden de dorpen rondom Steensel onveilig gemaakt door de bende van Steensel. Deze bende bestond uit vijf mannen en ze pleegden gewelddadige inbraken in de nacht. De vrouwen van deze mannen werkten als spionnen om te vertellen waar wat te halen viel. Ondanks dat de politie deze bende kende, kon de bende van Steensel gedurende acht jaar ongestoord inbraken plegen. Tot dat ze op 25 november 1804 toch opgepakt werden. Na een berechting in ’s-Hertogenbosch werden de mannen op 10 mei 1805 opgehangen voor het stadhuis.

Het 'pronkstuk' van Steensel - Wanneer je van Eersel naar Steensel rijdt kun je zien hoe de oude kerktoren statig en vredig boven de enkele zichtbare huizen uitsteekt en “waakt” over Steensel. De toren is het pronkstuk van Steensel en is 38,5 meter hoog.

  • De Toren van St. Lucia

    De huidige Steenselse kerktoren, een overblijfsel van de middeleeuwse St.-Luciakerk, werd gebouwd aan het einde van de 14e eeuw. In de toren bevindt zich een zware luidklok uit 1495, dit is één van de oudste kerkklokken van de Kempen, de Luciaklok. Volgens verhalen werden de bakstenen voor de bouw van de toren aangevoerd vanuit de steenoven “De Heibloem”. Deze steenoven lag een eindje verwijderd van de toren en de bewoners van Steensel zouden een keten hebben gevormd voor het transport en zo de stenen van hand tot hand hebben doorgegeven! Je vindt de toren en kerk aan de 'Gloeiige' fietsroute, tussen knooppunten 06 en 61.