Of je nu hier woont of een bezoeker bent..

 Er is geen betere manier om Eersel te leren kennen dan te voet! 
Eersel heeft een rijke geschiedenis en barst van de monumenten en verhalen.  

Rondje over de Mért

Waarom is Eersel een Zaligheid? Wat is een Teut? Hoe oud is het kapelletje op de Markt en waarvoor diende het? 
Onze ervaren en enthousiaste dorpsgids neemt je graag mee in deze verhalen. En die zijn er veel!
De rondleiding is doorspekt met leuke anekdotes en wetenswaardigheden over bijvoorbeeld de waterpomp, de boterlinde en de Contente Mens.  

De rondleiding is een unieke kans om het protestants kerkje en de Mariakapel rustig van binnen te bekijken. Aan de hand van de glas-in-lood ramen komt de geschiedenis van Eersel voorbij.  

Wist je dat tijdens de Tachtigjarige oorlog Eersel drie keer is geplunderd? Luister naar de interessante verhalen tijdens een rondje over de Mért..

Bè de Guld

Wanneer vroeger het gilde door de straten van de Brabantse dorpen marcheerde hoorde je ze van verre. “Daor hedde potdomme de Guld” is dan ook een bekende uitspraak in deze streken. Het Onze Lieve Vrouwengilde van Eersel is ontstaan uit het Mariabroederschap dat al in 1480 toestemming kreeg om in de kerk van Eersel een eigen altaar op te richten. Het gilde kent een lange en rijke geschiedenis. Bij deze wandeling eindig je het Rondje over de Mért op het gildeterrein met een lekker drankje.  

 

Wist je dat Eersel vroeger een voddenguld had?

 

De rondleiding duurt ongeveer anderhalf uur en is geschikt voor minder validen. De rondleiding kan ook in het Engels worden gegeven. Tot ongeveer vijftien personen. Deze rondleiding is inclusief een drankje. Voor groepen maken we graag een prijs op maat. Informeer naar de mogelijkheden.  

Tip: Koningschieten is een feestelijke wedstrijd waarin schutters schieten op een houten vogel, boven op een paal. Degene die het laatste stuk eraf schiet, mag zich koning noemen.
Wil je dit eens ervaren? Informeer dan naar de mogelijkheden via info@visiteersel.nl.   

Ga je liever op pad voor andere doeleinden? Dan kun je tijdens een verblijf bij Beerze Brouwerij & Hotel te Vessem ook een rondleiding door een brouwerij boeken! Zo ontdek en ervaar je een uniek concept op een bijzondere locatie.