Eindeloze routes.. - Je vindt ze in de Gemeente Eersel!

Te voet, met de fiets, op je paard of toch liever met de auto? In onze gemeente zijn er eindeloze mogelijkheden aan routes.
Onder begeleiding van een gids, maar ook geheel op eigen voet. Ontdek het hier.. 

Ontdek het woeste heidelandschap.. - te midden van wandelparadijs De Kempen!

Wist je dat de bossen het terrein van smokkelaars vormden? Wanneer we terug in de geschiedenis gaan zien we dat hier vroeger de toon gezet werd door schaapsherders en kleine(re) boeren. En over de zandpaden liepen verkoopmannen met hun manden met koopwaar op de rug. De Cartierheide is een gebied vol geschiedenis, waar zelfs Napoleon zijn sporen naliet!

Het gebied wordt doorstroomd door het idyllische Dalems Stroompje. Je vindt hier vochtige heidegebiedjes, berkenbroek, gagelstruweel en vele andere bloemen, planten en bossen. 

Tijdens deze wandeling kun je ook allerlei diersoorten spotten. Een aanrader is een wandeling in de schemer, wanneer je de grootste kans hebt op het ontmoeten van reeën. Op de heide scharrelen onder andere de gladde slang, de levendbarende hagedis en de hazelworm. Kom je ze tegen? Geen zorgen, ze zijn absoluut niet giftig!

‘Als je heel stil bent, laten de dieren zich misschien wel zien..’

Staatsbosbeheer 

Wandelroute Cartierheide - Ontwikkeld in samenwerking met Staatsbosbeheer.

Hoe werkt deze wandelroute?

Deze wandelroute is uitgezet over het wandelknooppuntensysteem in Brabant. Wandel de route van het ene naar het andere genummerde knooppunt. Tussen de knooppunten volg je de bewegwijzering van het wandelknooppuntensysteem. Je kunt de route in twee richtingen lopen. Op een aantal knooppunten vind je een paneel met een kaart van het wandelroutenetwerk, zodat je ook altijd een stukje van de route kunt afwijken. Verdwalen is er niet meer bij!

Ontdek de route

"Een prachtige heidewandeling over de Cartierheide langs vennen en over een vlonderpad."

 Erik Schram, boswachter in de Kempen.

De gloeiige fietsroute

De legende van de Gloeiige, de vervloekte landheer van Eersel is verwerkt tot een fietsroute met als doel het fietsen meer beleving te geven. Tot op de dag van vandaag doolt de Gloeiige langs de plekken waar hij zijn misdaden heeft begaan. Deze plekken vormen de rode draad tijdens de circa 30 km lange fietsroute door de gemeente Eersel. Een spannende combinatie van een sterk verhaal en lokale geschiedenis. De legende is onderdeel van meerdere spannende wandel- en fietsroutes in Brabant.

Ontdek de Gloeiige