Een nieuwe fiets(belevings)route in Eersel

| Jim Steenbakkers

De legende van de Gloeiige, de vervloekte landheer van Eersel, is verwerkt tot een fietsroute met als doel het fietsen meer beleving te geven. Tot op de dag van vandaag doolt de Gloeiige langs de plekken waar hij zijn misdaden heeft begaan. Deze plekken vormen de bijzondere locaties waar men gerust even kan afstappen tijdens de circa 30 km lange fietsroute door de gemeente Eersel. Een spannend, lokaal verhaal en een stukje geschiedenis zijn zo aan elkaar gekoppeld. Het verhaal is onderdeel van een viertal spannende fietsroutes die in de Kempen gelanceerd zijn. 

Gloeiend biertje bij de Keizer

Er is hard gewerkt aan het toevoegen van beleving op de route, maar ook zijn er al mooie stappen gemaakt om de route bijvoorbeeld bij de Keizer - Eten & Drinken, het ‘Gloeiende biertje’, een Belgische Triple - met een vleugje peper - op de menukaart te zetten. Dorien Verschuijten, Marketing Manager van TerSpegelt vertelt over deze primeur. 

Kunst & samenwerkingen op de route

Naast het spectaculaire beeld van de Gloeiige van 2,5 meter in de bossen rondom de Cartierheide, worden er nog een aantal ‘Art in Nature’ (kunstwerken in de natuur) geplaatst op de route. Deze kunstwerken zullen door diverse lokale kunstenaars gemaakt worden. Zo zijn er al schetsen gepresenteerd van bijvoorbeeld ‘De Rode Loop’ een kunstwerk van Jeannette Koster, waarin zij speelt met een oneindig rad van Gloeiige voetstappen. Ook spreekt de schets van werk ‘KletsPlek’ van Netti Henselmans tot de verbeelding, een prachtige troon voor de Gloeiige waarop je eigenlijk niet kan zitten, met daaromheen een kring van simpele zwerfkeien voor de Contente Mensen onder ons. Tevens zijn er diverse zuilen met daarop het verhaal en een aantal fluisterende palen op de route geplaatst, die de fietser meenemen in het tragische lot van de Gloeiige. 

Belevingsroute

‘Het is de combinatie van beleving, geschiedenis, kunst, natuur en genieten van een hapje en een drankje die de fietsbeleving nog meer kwaliteit moet meegeven voor bezoekers en zeker ook eigen inwoners. Samen met de Eerselse ondernemers gaan we ervoor zorgen dat de route nog meer aanknopingspunten gaat krijgen.’ Aldus Jim Steenbakkers - Visit Eersel Manager.  

 

Het tragische verhaal van de landheer

Afgelopen maandag 21 maart werd de route officieel geopend in het bijzijn van diverse samenwerkingspartners. Ook werd het beeld van de Gloeiige officieel onthuld. Verhalenverteller Jan Hoek sprak levendig: ‘…er trokken zich donkere wolken samen boven het kasteel van Eersel. Een schicht bliksem sloeg neer op het kasteel van de landheer. Alles ging op in vuur en vlam, behalve de pomp op de markt. Die staat er nog. De landheer, hij was niet dood, niet levend. Hij moest voor altijd blijven Gloeiien…’ 

Over de route

De fietsroute start bij Natuurpoort Terspegelt en is zo'n 30 kilometer lang. Onderweg kom je als fietser vanalles tegen. Er zijn voldoende mogelijkheden om te stoppen en om te genieten van kunst en cultuur, maar ook een hapje en een drankje. Kaartjes van de route zijn bij de diverse accomodaties en bij het Visit Eersel Informatiepunt verkrijgbaar. 

Ontdek de route