Het culinaire wildseizoen is begonnen!

| Sandra Hakkens

De periode van 15 oktober tot na kerst staat bekend als het culinaire wildseizoen. Vanaf deze datum komen bij veel restaurants wildgerechten op het (online) menu. Liefhebbers kijken reikhalzend uit naar deze periode. Het wildseizoen is dan ook een van de belangrijkste culinaire seizoenen in Nederland. Omdat wild tegenwoordig het hele jaar verkrijgbaar is, wordt het wildseizoen tegenwoordig het culinaire wildseizoen genoemd.  

In diverse restaurants in de gemeente Eersel kun je terecht voor de lekkerste wildgerechten. Kijk onderaan deze blog voor een overzicht. 

 

Jacht en wild

Wildvlees is alleen afkomstig van dieren waarop gejaagd mag worden. Dit wordt bijvoorbeeld toegestaan om over populatie tegen te gaan. Aan de jacht zijn strenge regels en voorwaarden verbonden. Zo mag er alleen gejaagd worden op bepaalde dieren in een bepaalde periode. Jagers moeten lid zijn van een lokale jagersvereniging en een vergunning hebben. 

De smaak van wild verschilt per dier, maar laat zich het beste omschrijven als ‘aromatisch’. Het vlees is beter doorbloed, zachter en voller van smaak. Je proeft dat ze in de vrije natuur hebben geleefd, waar ze veel beweging hebben gehad en natuurlijk, gevarieerd voedsel hebben gegeten.  

Jacht in de kempen

In de negentiende eeuw wordt het interessant om grote stukken grond in onze regio te ontginnen voor de landbouw. Baronnen en bankiers investeren in goedkope Kempische heidegronden, ook om er te kunnen jagen. In Duizel stond tot 1965 een jachtslot, dat bankier Victor van den Schrieck in 1863 liet bouwen. Van 1873 tot 1937 woont er de familie de Cartier de Marchienne, waar de Cartierheide naar is vernoemd. Beide families waren gek op de jacht en organiseerden grote jachtpartijen. Niet alleen was dat een spektakel om te zien, op deze manier konden de mannen uit het dorp wat bijverdienen. Het bekende berkenlaantje langs het Pannegoor op de Cartierheide is speciaal voor de baron aangelegd, zodat hij op eenden en andere watervogels kon jagen. 

Waar kun je wild eten in de gemeente Eersel?

In ieder kerkdorp in de gemeente Eersel vind je goede restaurants met de bekende Kempische gastvrije ontvangst. Tijdens het culinaire wildseizoen zetten diverse restaurants wildgerechten op de kaart. Hieronder een overzicht. Is het niet compleet? Laat het ons gerust weten.

Craft in Wintelre serveert diverse wildgerechten. 

Promessa in Eersel heeft het hele jaar wild op het menu staan. Nu kun je er bijvoorbeeld hazenpeper met pompoenspaghetti, curry schuim en amarant eten. 

Dinee cafe de Kempen in Knegsel serveert diverse wildgerechten. Op 15 november organiseren ze een culinaire wildavond met een zesgangendiner. Uitsluitend op reservering. 

Vessumse hoeve in Vessem serveert diverse wildgerechten, er wordt gevarieerd in het aanbod. Hertenbiefstuk, wildgoulash en wildpaté zijn een greep uit de gerechten. 

Dinee-café Veertien in Eersel heeft vanaf 21 oktober een nieuwe kaart met wild, onder andere hazenpeper en hertenbiefstuk. 

Yaya in Eersel werkt samen met een jager. Op de menukaart komt onder andere hert, haas en ree. Een van de gerechten is hertenbiefstuk met pure chocolade, een wildjus en in rode wijn gestoofde peren. 

Van tevoren reserveren is aan te raden. Voor up-to-date informatie verwijzen we je graag naar de website van het restaurant. 

Geniet ervan!