Kerstmarkt Eersel

| Sandra Hakkens

De historische Markt met zijn kinderkopjes, historische panden en Mariakapel én de aansluitende Nieuwstraat lenen zich uitstekend voor een middag kerstshoppen in een nostalgische stijl. Bij ruim tachtig kramen kon je terecht voor de leukste cadeaus en kerstdecoratie. Uniek, handgemaakt en lokaal. Kerstmarkten vinden hun oorsprong in Duitsland. Zover bekend werd daar, in Bautzen, in 1384 de eerste ‘Weihnachtsmarkt’ georganiseerd. Ook toen al werden deze markten georganiseerd om wat gezelligheid in de donkere dagen voor kerst te brengen. Er werd voornamelijk vlees verkocht. In Eersel is de kerstmarkt inmiddels ook al een traditie geworden, omdat deze - met uitzondering van de twee Coronajaren - al vele jaren, zo'n 2 weken voor de kerst plaatsvindt. 

Van alles te beleven!

Tijdens het struinen langs de vele kraampjes bewogen veel bezoekers mee op het ritme van de doedelzakmuziek, gespeeld door Murray’s Regiment Pipes and drums. De indrukwekkende, herkenbare klanken én het voorkomen van de band zorgde voor veel filmpjes, foto’s en dansen op straat. Een andere publiekstrekker was de ice carver. Van dichtbij konden bezoekers zien hoe met een kettingzaag, verschillende frezen en beitels een helder ijsblok werd omgetoverd tot een prachtig ijsbeeld. Je kon met de paardentram een rondje door het dorp maken, er liepen ezeltjes en je kwam ook nog Jozef en Maria met hun ezeltje tegen. In het Protestantse kerkje nam de verhalenverteller je mee in de prachtigste verhalen. Krankjorum zorgde tussendoor voor vrolijke klanken en de kerstman had het druk met lekkers uitdelen. Kortom, er was veel te zien en te beleven. 

Sfeer op de Kerstmarkt in Eersel

Het was een droge maar koude, wat donkere dag. De sfeerverlichting op de Markt en in de Nieuwstraat brandde de hele dag en tegen de schemering, zo rond de klok van vier, werd alles nóg mooier. Bezoekers stonden, geslaagd voor hun kerstinkopen, tevreden op te warmen met een lekker drankje bij een van de vuurkorven. Met uitzicht op de kerststal natuurlijk. 

Het brede en unieke aanbod van de markt werd erg gewaardeerd. Daarnaast waren er verschillende ambachten, zoals glasblazen en bierbrouwen. Er heerste een vrolijke stemming en ook de kraamhouders vonden de markt erg geslaagd. De drukte, die de hele middag duurde, bewijst dat de markt een groot succes was. De sfeer was geweldig. 

  • Lekker opwarmen

  • Leuk voor jong en oud!

  • Ook de kerstman kwam langs

De kerstmarkt was dus een geslaagd begin van de kerstperiode. Wij wensen iedereen een fijne, mooie kerst. Kijk je kerstfilms, drink je glühwein bij een vuurkorf met familie, organiseer je een groot diner of luister je naar kerstliedjes bij de kerstboom? Geniet ervan! Want clichés zijn zo gek nog niet. Zien we je volgend jaar weer?