Drie dagen gezelligheid in Eersel

| Jim Steenbakkers

Eindelijk was het weer zover, de toeristendagen in Eersel konden weer plaatsvinden! Drie zonovergoten donderdagen veranderden de Markt, het Hint en de Nieuwstraat van Eersel in de gezelligste braderie van Brabant. De toeristendagen zijn al tientallen jaren een begrip in Eersel. Na twee jaar stil te hebben gelegen vanwege Corona, kijkt Visit Eersel terug op een succesvolle editie dit jaar. 

 

Een groot succes

Tienduizenden bezoekers struinden langs de vele kraampjes met diverse producten. Voor iedereen was er wel wat te snuffelen: van hondenspullen tot jurken en van speelgoed tot (oude) boeken. Uiteraard was er ook lekker veel te snoepen en was er veel te beleven op het gebied van entertainment en straattheater. De Muzenval fungeerde voor de artiesten als de perfecte rust- en omkleedlocatie, Lunch & More zorgde voor heerlijke soep en broodjes. EHBO Eersel had gelukkig niet veel werk; op enkele wespensteken na waren er geen calamiteiten. 

Overal op de braderie was er iets te zien en beleven. De shopping lady met haar hondje. Je moest uitkijken dat je hem niet plattrapte! En wacht, was dat een insect in mijn nek? Nee, het was de veer van Jack Desalles, die net deed of er niks aan de hand was. Hilariteit alom. Op het kinderplein, daar was het pas écht een feestje. Van een levensgroot schaakbord van de schaakclub Steensel, de draaimolen, eendjes vangen, bungee-trampolinespringen tot aan de grappen en grollen van Clown Cees, niets was er te veel. Naast hilarische acts was er ook ruimte voor prachtige verhalenvertellers zoals de Vliegende Hollander, die vertelde over hoe hij voor eeuwig gedoemd zou zijn om de wereldzeeën te bevaren. De laatste dag was niet alleen tropisch qua temperatuur, hij werd ook met een tropisch tintje afgesloten. Niemand kon stil blijven staan bij de Zuid-Amerikaanse ritmes van Sambaband A Batucada. Ook niet de prachtige - op stelten lopende - zeepaardjes.

 

 

Een pakketje voor de buren

Wij waren er natuurlijk zelf ook bij met onze eigen Visit Eersel kraam. We adviseerden talloze mensen, zowel toeristen als bewoners van onze gemeente, over leuke fiets- en wandelroutes en verkochten diverse streekproducten. Vooral de stickers en magneten met daarop de skyline van Eersel waren populair, maar ook mooie pakketten ‘voor de buren die voor de kat zorgen’. Hier zat bijna altijd wel een lekker flesje (streek)bier bij! 

 

Gezellig een terrasje pikken

Vanaf een van de vele terrassen was het genieten van het uitzicht richting het voorbij struinende winkelpubliek en alle festiviteiten. Veel horecazaken hadden hun terrassen speciaal voor de toeristendagen extra uitgebreid om op deze dagen al het publiek te kunnen voorzien van een lekker koud drankje en een heerlijke lunch. Ook voor het diner werd gezorgd, want er was tot laat in de avond nog livemuziek te horen. Met onder andere optredens van Kevin & Lindsay en het Duo Driven, die de gasten lieten genieten van heerlijke akoestische hits, was het nog lang gezellig op de markt. 

We bedanken al onze partners, deelnemende winkeliers, horecazaken, marktkooplieden en vrijwilligers die deze editie tot een succes hebben weten te maken. Het was voor Visit Eersel de eerste keer dat wij dit mooie evenement mochten organiseren, maar we hebben kunnen putten uit de ervaring van onze voorgangers. Of het nu ging om een veiligheidsplan, het klaarzetten van hekken of het regelen van kramen, overal was wel expertise te vinden. Iedereen wilde ons van harte helpen. Natuurlijk bedanken we ook in het bijzonder de bezoekers van de Toeristendagen. Want zonder hen is er helemaal niks te beleven!

Heb je de toeristendagen dit jaar gemist? Zet de data van volgend jaar dan alvast in je agenda: donderdag 27 juli en 3 en 10 augustus van 11.00 tot 17.00 uur. We zien je graag volgend jaar!