Het kloosterleven leeft als nooit te voren

| Jim Steenbakkers

Ontdek het Brabantse Kloosterleven
 

Van de meer dan 660 gebouwen in Noord-Brabant die als klooster dienst hebben gedaan, bestaan er nog 450. Een groot deel van deze gebouwen heeft inmiddels een andere bestemming gekregen. Zo kun je er bijvoorbeeld overnachten, retraites volgen, wonen of werken of is er een museum van gemaakt. Maar een aantal is en blijft gewoon klooster. Ons Kloosterpad is een wandelroute van 330 kilometer, die je in vijftien etappes langs vijftig (voormalige) kloosters, abdijen en herbergen in Brabant leidt. Rond diverse kloosters zijn prachtige wandelingen uitgezet. Zo bieden we al een tweetal etappes van en naar Vessem aan via Visit Eersel.

Etappe 10 - Eindhoven - Vessem

Etappe 11 - Vesssem - Oirschot 

Open Kloosterdag 15 mei 2022

Pelgrimeren is actueel en wordt een steeds moderner begrip. Wandelingen zoals die naar Santiago de Compostella (die ook langs de Pelgrimsherberg leiden) worden alsmaar populairder onder mensen die op zoek zijn naar een stukje innerlijke rust. Het hoeft dus niet altijd te maken te hebben met het geloof, maar ook vanuit het geloof zien we steeds meer jongeren op pelgrimstocht gaan. De Herberg is een voorbereidingsplek, een bijzondere overnachtingsplaats, een eindpunt voor jeugdige pelgrims, een ontmoetingsplek voor teruggekeerde pelgrims en een rustpunt op je levenspad.

Aanstaande zondag 15 mei 2022 openen alle Brabantse kloosters hun deuren, bij de open kloosterdag. Ook de Pelgrimsherberg doet mee. Tijdens deze dag zal de kloosterrondwandeling, die bezoekers kennis laat maken met de prachtige Vessemse natuur, ook geopend worden.

Een tastbare herinnering
 

Om wandelaars van Ons Kloosterpad op weg te helpen is er een Bindboek. Deze gids verbind je met verhalen, beelden, overwegingen en herinneringen aan de bijzondere plekken langs Ons Kloosterpad. In het boek worden de etappes beschreven. Maar het bindboek wil ook een inspiratieboek zijn, met opvallende weetjes, aansprekende kunstfoto’s en bijzondere interviews met mensen die wonen en werken in de kloosters. Het boek kost € 29,50 en is te koop bij verschillende kloosterlocaties en te bestellen via Berne Media. Daarnaast zijn er diverse souvernirs te verzamelen op de route. Zo ook bij de Pelgrimsherberg Kafarnaüm in Vessem. In toaal zijn er 15 souvenirs te verzamelen. 

Kloosterrondwandeling Vessem

Deze rondwandeling laat je de schitterende natuur rondom de Pelgrimsherberg Kafarnaüm ontdekken. Je start bij Pelgrimsherberg Kafarnaüm. Daarna voert de route je onder andere langs de Lambertuskerk, de Kabouterberg, de Sint Pancratiuskerk en -toren en de Jacobushoeve. De route is 9,2 kilometer lang. 

Ontdek de route